torsdag 18 juni 2009

De olika Islamiska grupperna.

I Guds Den Barmhärtiges namn!

De olika Islâmiska grupperna

Av Shaykh Sâlih al-Fawzân (hafidhahullâh)(Ajwibat-ul-Mufîdah…#4 av Jamâl al-Hârithî)

Fråga 4: Nuförtiden hör man mycket talas om det som kallas för Islâmiska grupper (Jamâ´ât-ul-Islâmiyyah) runt omkring i världen, var kommer detta namnet från? Och är det tillåtet att följa med dem och att samarbeta med dem om de inte har någon bid´ah?

Svar: Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) berättade för oss och visade oss hur vi ska göra. Han lämnade inte något som för hans Ummah närmare Allâh förutom att han visade det, och han lämnade inte något som för dem bort från Allâh förutom att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam)visade det [1], det gäller även den här frågan. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade,
"Så den av er som lever kommer att se mycket skiljaktigheter.", men vad är botemedlet när detta sker?

Han sade:
"Så håll fast vid min Sunnah och Kalifernas Sunnah, de vägledda, de underlättande som kommer efter mig, håll fast vid den och bit fast i den med kindtänderna, och akta er för nya angelägenheter, för varje ny angelägenhet är bid´ah och varje bid´ah är en vilseledning."

(Abû Dâwûd, at-Tirmidhî och Ibn Mâjah)

Så dessa grupper [2], den av dem som är på samma vägledning som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och Sahâbah och då speciellt Kaliferna, de vägledda och de från de bästa generationerna, så den grupp som följer denna vägledning, då är vi med den gruppen, tillhör den och arbetar med den.
Och den som bryter mot Profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) vägledning, håller vi oss borta från även om den kallar sig för "Islâmisk grupp". Det viktiga är inte namnen utan verkligheten. Gällande namnen så kan de vara stora, men de är egentligen tomma utan innehåll eller till och med falska.

Allâh’s profet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:
"Judarna splittrades till sjuttioen sekter, och de kristna splittrades till sjuttiotvå sekter, och denna Ummah kommer att splittras till sjuttiotre sekter, alla kommer till helvetet förutom en." Vi sade, "Vilken är det O Allâh’s sändebud?" Han sade, "Den som är på samma väg som jag och mina Sahâbah är idag."
(at-Tirmidhî, al-Hâkim m fl)

Vägen är tydlig, vi är med denna grupp som har detta kännetecknet, de som är med på samma väg som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och Sahâbah, de är verkligen den islamiska gruppen.

Men de som bryter mot denna metodik och följer en annan metodik, är inte med oss och vi är inte med dem. Vi tillhör inte dem och de tillhör inte oss,
och de kallas inte för en grupp utan för en sekt av de vilseledda sekterna, för Gruppen (al-Jamâ´ah) kan inte vara på
någon annan väg än sanningen, så det är i den som människorna samlas. Gällande det falska så delar det upp sig och enas inte.

Allâh säger i Qur’ânen:
"Så om de vänder sig bort, är de bara i motsättning."
(Sûrat-ul-Baqarah: 137)

[1] Shaykhen (hafidhahullâh) hänvisar till den fastställda hadîthen, som är sahîh från Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) då han sade:

"Jag har inte lämnat något som för er närmare Allâh förutom att jag beordrat er att göra det."
(Ma´rifat-us-Sunnan wal-Âthar (20/1) av al-Bayhaqî och al-Musannaf (125/11) av Ibn Abî Shaybah)

[2] Det är bättre att kalla var och en som bryter mot Qur’ânen och Sunnah och Salaf-us-Sâlih’s metodik för sekter (firaq) och det är namnet enligt Sharî´ah för dem, såsom Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) namngav dem i hadîthen om de kommande sekterna.

Gällande grupper så finns det inte mer än den Muslimska gruppen som hadîthen hänvisar till, och Allah vet bäst.

Inga kommentarer: