fredag 15 maj 2009

Slöjan Ett Gudomligt Påbud!


Många Islam experter och självlärda Islam kännare och till och med vissa muslimer påstår att det inte står någonting om slöjan i Koranen. Detta påstående är felaktigt. Dessa är Korancitater och hadither om just slöjan.
Sura 24 vers 30-31
"Säg till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet, det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättadom vad de gör." "Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som (anständigtvis) kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan på att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfar, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorsöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som rättmättigt beitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor,eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnliga nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamhet till sina dolda behag. Troende! Vänd er till Gud i ånger (över era fel och synder); kanske skall det gå er väl i händer!"

Sura 33 vers 59.

"Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar-och till (alla) troende kvinnor- att de (utanför emmet) noga sveper sig sina ytterplagg; på så sätt blir de igenkända (som anständiga kvinnor) och undgår att bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig."

Sedan finns även den hadithen som jag ska skriva i inlägget ovanför detta inlägg i Hadith om Slöjan. Som ni kan läsa som även styrker slöjan. Finns det andra skäl att bära slöjan än Koranens diekta bud? Koranens bud har alltid en stark grund i människornas vardagslivoch demänskliga egenskaperna. Slöjan signalerar att dess bärare är en troende kvinna, som ionte är beredd att ta avstegfrån sin tro.

Den är en påminnelse både för sin bärare och omgivningen om Gudaktighet, moral och passande blygsamhet i de mänskliga relationerna. Den begränsar umgänget mellan könentill samarbeteoch agerande utan sexuella undertoner. Slöjan döljer det intima och kroppsliga och lyfter fram intellektet och personligheten. En kvinna med slöja visar m indre-men märks mera! Värför bär inte alla muslimska kvinnor slöjan? Om nu Koranen är så tydlig i denna punkt, varför bär inte då alla muslimska kvinnor slöjan? Det är en mycket mångfacetterad fråga, utan ett helt enkelt svar.

De "privata" anledningarna består ofta av hur ovilja att följa Guds påbud, men ibland även av okunskap och familjeproblem. Vissa av dessa kvinnor kanske inte känner till Koranens direkta bud. Vissa får stark motstånd från sin familj. En del kanske helt enkelt struntar i vad Koranen säger överhuvud taget. Bland dem som uppfattas som muslimer finns ju även de som igentligen inte alls praktiserar Islam som tro, utan kallar sig muslimer utan att reflektera inverkan religionen borde ha på deras liv. Då är det inte bara slöjan som de är utan, utan även bönen och fastan.

Eller för all del, det finns också muslimer som både ber och fastar och slöjan, men beter sig på andra sätt illa att de skulle behöva fundera vad deras tro igentligen borde innebära för deras liv. Man ska inte heller vara för snabb på att fördöma muslimska kvinnor som inte bär slöjan. Vissa av dem gör så gott de kan och det är enbart Gud som vet vad de har i sina hjärtan.Vissa av dem lider av sin svaghet och vilsnehet och kanske av svåra social omständigheter medan vissa av dem inte skulle förstå ens varför de borde bry sig om Koranen och Guds bud, för att andra saker som verkar ge mer omedelbar tillfrdställelse ter sig viktigare för dem. En del kanske inte vill att omgivningen skall veta att de är muslimer, och en del kanske känner ett tryck från samhälletatt inte använda slöjan. De har kanske upplevt att de har blivit dikriminerande när de hade slöja och fått glåpord efter sig. Det är inte heller ovanligt att muslimska fickor som bär slöja mobbas i skolan eller behandlas illa och orättvist av lärare.

Är man då alldeles nu muslim eller tonårstjej, kan det ibland hända att slöjan åker av-men den brukar åka på igen efter ett tag. Slöjan På, av egen övertygelse Det är viktigt attkomma ihåg att det är alltid en egen övertygelse som måste ligga bakom användandet av slöjan. Slöjan ska inte vara bara en traditon som man ärver för att ens föräldrar är muslimer, utan var och ens eget ansvar och ställningstagande för Islam, precis som all annan Gudsdyrkan. Det är vår plikt att tala om för våra döttrar som nått puberteten att slöjan är ett Gudomligt påbud, men det är de själva som ska bära de slutgiltiga ansvaret för att följa Guds bud. Statligt förtryck mot kvinnor med Slöja.
Om nu Koranen säger att kvinnor ska bära slöjan och om det finns ett antal länder där muslimerna är i majoritet, då måste de ju finnas länder där muslimska kvinnor känner att de är fria att ha på sig sin slöja. Det skulle man tro. Men verkligheten är annan. Kan ni gissa hur statsmännen i olika "muslimska" länder har tillämpat dessa Koran bud? Jag har sammanställt hur olika makthavare i den så kallade musiimska världen har reagerat och agerat mot slöjan: Turkiet förbjöds slöjan av Kamal Ataturk, redan 1924, en frimurare från Grekland som blev statschef. I Afghanistan förbjöds slöjan av Kung Mohammed Amaan, och påbjöds av talibanerna under slutet av 1990 talet, men i en traditionell form (dvs. heltäckande) inte den form som påbjöds i Koranen och Profeten Mohammed (s.a.w.) I Iran var slöjan förbjuden under Shahens tid fram till 1979, och påtvingat sedan Khomeini tog makten.
I Algerietförbjöds slöjan 1962 av Ahmed ben Bella, som sade att "Tidigare har de algeriska kvinnorna vägrat att ta av sig slöjan för att fransmännen ville att de skulle göra det, men idag kallar jag de algeriska kvinnorna att göra det för Algeriets skull." I Egypten sade Jihan Assadaat, Anwar Sadats fru att "Jag är emot slöjan för att kvinnor som bär slöjan skrämmer barn, och därför har jag som universitets lärarinna rätt att underkänna alla kvinnor som bär slöja, och jag kommer att tala om för dem att de inte hör hemma på universiteten." Hennes man Anwar Sadat sade att slöjan är bara som ett gående tält. Tunisien förbjöds slöjan 1981 av presidenten Ben Ali som sade att i alla statliga instituioner var slöjan och långa kjolar hädan efter förbjudna. Idag är förföljelserna av tunnisiska kvinnor som bär slöja omfattande. De trakasseras av polisen och kallas till förhör av påhittande anledningar.

I Marocko hade den förre Kungen Hassan II krävt sedan 1960-talet att bruket med slöjan skulle stopas, och så sent som 1991 förföljde och fängslade han kvinnor som bär slöja. Sedan har hans attidyd mot slöjan gradvist mjuknat., efter att han 1993 fått stark kritik när han inte gav stöd till de två marockanska flickorna som hade blivit avstängda från en fransk skola eftersom de bar slöja. Tvärtom, han gav de en "fatwa" , en religös utlåtande eftersom hans döttrar inte bär slöja så skall inte de marockanska kvinnorna heller bevhöva bära slöja! Med Slöjan som Symbol. Alla dessa ovan nämnda statschefer har alltså bevisligen gåt i mot Koranen i denna punkt; de allra flesta av dem har försökt att förhindra kvinnorna från att bära slöjan, medan två undantag bland dessa makthavare som har påtvingat kvinnors slöjor i en form eller på ett annat sätt som inte har påbjudits av vare sig Koranen eller Sunna.

Alla dessa makthavare har brutit mot Islams principer om slöjan och relgionsfrihet.
Visserligen har de flesta accepterat att äldre kvinnor burit traditionella kläder, i vilka slöjan i olika formeringår. Men tji_enligt Koranen är inte kravet på slöjan lika uttalande för äldre kvinnor! Makhavarnas aversion och motstånd mot den Islamiska kläderdräkten har varit ett genomgående tema i hela de så kallade muslimska världen. den har tolkats vara mer än en religiös symbol och den har då blivit del av folkets protester och krav på rättvisa.

Slöjor i Trots- för ett bättre samhälle! Ett mycket intressant fenomen som många "slöjmotståndare"-vare sig de har nnågon jordisk makt eler position eller inte-har inte upptäckten, att ju mera de försöker motarbeta användandet av slöjan, desto hårdare håller de muslimska kvinnorna fast vid den. Idag är det väldigt få troende och praktiserande muslimska kvinnor som ger efter och tar av sig slöjan på grund av olika yttre påtryckningar från samhället.

Tvärtom! Motståndet verkar ge flera slöjor på sikt. Och tar man av sig slöjan för att man hotas av fängelse, tortyr eller avrättning så åker den bara på igen så fort man får ett tillfälle till det. Är man övertygad, så är man det. Det motstånd man får tjänar bara till att man grundar sin övertygelse på ett väl genomtänkt motiv, och blir mer övertygande slöjbärare.

Slöjan är i första hand en religös symbol. Vi bär slöjan i första hand för att bli "igenkända" muslimer och respekterande. Det vill säga för att följa Guds bud i Koranen. Men å ena sidan tar vi tacksamt imot dessa makthavares tolkning om slöjan som protest mot deras egenmäktiga införskaffande envälde och iden om att slöjan även är en symbol för rättvisan och samhällsengagemang Slöjan är kronan på verket, och den skall bäras med den värdighet som en krona ska bäras! Denna värdighet kräver kunskap,stark övertygelse och självsäkerhet. Ett svag och osäker kunglighet riskerar att vanära sin krona, men när denna rättvisans, värdighetens och den goda moralens krona sitter på en solid grund av övertygelse, kunskap och uppriktighet blir dess bärare en stark ledare mot bättre tider. Det kallar jag för lyft för den muslimska KVINNAN!

Inga kommentarer: