onsdag 6 februari 2013

Så gör du egna giftfria rengöringsmedel

Så gör du egna giftfria rengöringsmedel 

 

 Bikarbonat och vit vinäger är ett par av ingredienserna i en giftfri allrengöring som inte kostar mer än några kronor.


Gammeldags, hemmagjorda recept är ofta bättre för miljön och människors hälsa.
Naturliga, ickekemiska luftrengörare och insektssprayer är också enkla att göra med örter och citrusskal.Recept till giftfria rengöringsmedel:


Fönsterputs och kakelrengörare: Blanda 1/4 kopp vinäger i 3-4 liter varmt vatten. När du städar använder du svamp eller sprayflaska.
Avloppsrengöring: Häll 1/4 kopp bikarbonat i avloppet följt av 1/2 kopp vinäger. Täck över avloppet tills det har sluttat fräsa och spola sedan med två liter kokande vatten.
Badkars-, handfats- och kakelrengöring: Blanda 1/2 kopp bikarbonat med 2-3 matskedar flytande tvål i en skål. Använd en svamp eller mikrofiberduk för att skrubba ytorna. Skölj med vatten.

 

Golvrengöring: Blanda 1/2 kopp vinäger med 3-4 liter hett vatten. Tillsätt 1 matsked flytande tvål.

Ugnsrengöring: Gör en pasta av bikarbonat och hett vatten. Skura bort fläckar med pastan och torka rent.
 


Fräscha till kylskåpet: Kylen luktar bättre om man ställer in en öppen burk med bikarbonat.
 

Fläckar på textil: Lös upp 1/4 tesked bikarbonat i två matskedar vatten. Dränk in fläcken på textilen med vätskan. Gnugga försiktigt. Upprepa behandlingen om nödvändigt. Tar bort blod, läppstift, make up-fläckar med mera. Man kan även använda kolsyrat vatten som en akutrengöring om man är på resande fot.
 


Skoputs: Använd insidan av ett bananskal för att rengöra läderskor, putsa sedan med sämskskinn. Också ett bra restips.
 

Fräscha upp sophanteringsplatsen: Mal sönder citronskal och iskuber i utrymmet.
Möbelrengöring: Använd en mjuk trasa och torka med en klick majonäs. Eller blanda två delar olivolja med en del citronjuice. Applicera med en mjuk trasa och torka.
 

Insektsspray: Blanda olika starka pepparsorter (eller 2 teskedar rödpeppar) med en deciliter vatten. Filtrera genom ett kaffefilter och häll i en sprayflaska. Tillsätt en tesked tvättmedel. Skaka innehållet väl. Spraya på utsatta områden.
Luftrengörare: Blanda lite kryddnejlika, kanel och apelsinskal i en skål med vatten. Värm upp och rör om. Även krossad rosmarin eller andra kryddor sprider väldoft.
 

Källa:http://www.epochtimes.se/articles/2010/03/07/18782.html
Översatt Från Engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30481/

http://www.youtube.com/watch?v=tBUBKQ4yjrc&feature=player_embedded
Översättning:


Så här enkelt gör man en giftfri rengöringsmedel helt utan skadliga kemikalier. Gillar Sofis recept skarp och ville dela med mig. Hon använder ingen citron här, istället tar hon vinäger och blandar i eteriska oljor för att få fram den där fräscha doften samt Tea Tree oljan som verkar avgiftande. Här kommer hela receptet:


Du Behöver:

1 tom flaska
1 stor kopp destillerad vatten
1 kopp bikarbonat
1 kopp flytande castile tvål
1/2 tsk Tea Tree eterisk olja
1/2 tsk Lavendel eterisk olja

 


Blanda ihop enligt gorgeously green för ett grönt och rent hem. Se hennes underbara anvisningar i videon. Jag har inte provat receptet ännu men tänkte göra det så snart jag skaffar alla ingredienser. Har tex. ingen Castile tvål hemma och inte heller någon Tea Tree oil. Någon som redan har provat? Eller har du recept på en annan effektiv naturlig rengöringsmedel? Dela gärna med dig.

Källa:  http://bodybazar.blogspot.se/2012/05/sa-gor-du-egna-giftfria-rengoringsmedel.html

Inga kommentarer: