onsdag 6 februari 2013

Grönsåpa till nästan allt

 

 

Grönsåpa till nästan allt

Här är städtipsen där såpan kan komma bra till användning, oftast ser man grönsåpa som bara till golv men det finns flera användningsområden för såpan.
Det är skillnad på såpa och såpa, jag använder bara grönsåpa eftersom av egen erfarenhet att den ger bästa resultat.


SÅPA I KÖKET:
Vidbrända kastruller är lätt att få rena igen genom att koka upp vatten tillsammans med såpa och låta det stå i en timme och sedan diskas av. Om det inte löser sig låt det stå under natten.
Träbord och målade bord/möbler är lätta att rengöra genom att att hälla såpavatten i en vanlig sprayflaska och spruta på och torka av. Såpan är fettlösare och tar bort smuts effektivt.
Rengöra en ugn kan vara svårt och dessutom dyrt att använda kemikalier som inte heller fungerar men det fixar såpan lätt genom att smörja in ugnen med koncentrerad såpa och värma upp ugnen till 100°C, låt ugnen sedan svalna och tvätta av med den lena/mjuka sidan av en tvättsvamp (den grova sidan repar).


SÅPA I TVÄTTSTUGAN:
Fettfläckar på kläderna är lätt genom att gnugga in lite såpa och låta stå i en timme och sedan tvätta plagget i tvättmaskin
På sommrar är det lätt att få gräsfläckar på byxorna och det är lätt att bli av med genom att gnida in såpa och låta stå i 1-2 timmar och sedan tvätta plagget i tvättmaskin, även blodfläckar går bra på detta sättet.
Att köpa vanligt tvättmedel till som sliter på kläderna är rätt vanligt och gör att kläderna tappar sin färg men det finns ett billigare alternativ. Till vit tvätt blandar man 1 msk gulsåpa istället för tvättmedel eftersom den låter det vita vara vitt längre. Till mörk tvätt använder man 1 msk grönsåpa istället för tvättmedel vilket gör att det håller längre. (till sköljmedel kan man blanda 1 tsk aloevera)
Färgfläckar på kläderna är inte så rolgit och svåra att få bort, testa att gnugga in såpa och låta stå i någon timme och tvätta sedan i tvättmaskin.


Tvätta kläder med grönsåpa:
2-3 msk grönsåpa till 5 kg tvättmaskin
Sängkläder kan man tvätta i 30 grader med grönsåpa
Tröjor 30 grader
Gardiner i 30 grader
Jeans 30 grader
Underkläder samt strumpor bör tvättas i 40 grader
Handukar 40 grader
OM man har programmet fintvätt, kan stickat och ylle tvättas med 1 msk grönsåpa
Har du vita kläder rekommenderas gulsåpa eller gulsåpa med citron.


GLAS I ALLA FORMER:
Glasögonen är det lätt att få rena genom att droppa en droppe på glaset och massera in det lätt med fingret på båda sidorna och skölja under rinnande vatten, tarka av med en ren och torr mjuk trasa.
Fönsterputs kan förstöra fönster och speglar genom att repa eller göra dem flammiga men lite såpavatten tvättar fönstrer och speglar rena. Man kan även använda några droppar diskmedel istället ger samma effekt. Även glasprydnader går bra att rengöra med lite såpa.


BLOMMOR OCH ANDRA VÄXTER:
Bladlus är något som är irriterande att ha på äppleträdet eller andra träd och även bananflugor innomhus men det är lätt att få bort dem genom att spraya lite såpavatten med en vanlig sprayflaska.
Djur i lådor silverfisk bland annat, börja med att ta ut och tömma alla lådor och skåp,  börja med att damsuga alla skåp och lådor sedan fukta en ren trasa och droppa på lite såpa och torka av alla skåpen och lådorna och torka sedan av med en ren och torr trasduk. diska av allt du haft i skåpen och låt det torka så det är helt torrt, om de inte försvinner gör det igen, va envis så försvinner de tillslut.
I BADRUMMET:
Det här kan låta galet men att tvätta händerna i såpa istället för vanlig tvål fungerar alldeles utmärkt för såpan torkar inte ut händerna.
Kakel och porslin är lätt att rengöra med såpavatten.


ROLIGT FÖR DE SMÅ MEN ÄVEN DE VUXNA:
Blåsa såpbublor passar bra till sommaren och det är dessutom lätt, recept:
1 dl såpa (gul eller grön)
1/2 dl koncentrerad diskmedel
1 krm bakpulver
4 dl vatten

 

Blanda vatten med bakpulver noga rör sedan ner diskmedel och såpan och blås bubblor.
FLERA TIPS!
Gångjärn på dörarna kan börja gnissla, smörj in dem lite med såpa så försvinner ljudet.
Silverbestick är bara att doppa i lite såpavatten och sedan torka av så blir de fina igen.
Informationen är skriven av egen erfarenhet, information jag fick av mormor när hon fortfarande levde och av grummes hemsida.

 http://vegan.ifokus.se/articles/4d714458b9cb462221059fd8-gronsapa-till-nastan-allt

2 kommentarer:

Lena sa...

Grönsåpa är gulsåpa med färgmedel i. Finns ingen annan skillnad. http://www.grumme.se/produkter/innehallsdeklarationer/

Anonym sa...

Grönsåpa består av gulsåpa och grönt färgämne.