tisdag 5 februari 2013

Så farlig är din lågenergilampa!



Så farlig är din lågenergilampa


Hur många vet om & följer det som kemikalieinspektionen rekomenderar då våra lågenergilampor går sönder?
Kemikalieinspektionens hemsida står att läsa:

”Öppna fönster, stäng dörren, lämna rummet i 20-30 minuter. Samla upp lampresterna med en bit kartong, torka av ytor i närheten med en fuktig trasa, lägg lamprester och trasa i en glasburk med lock, märk burken med varningstext och lämna in som miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, den kan finfördela kvicksilverdropparna och då ökar risken för inandning.”


Det kanske inte är så bra som det borde vara i allfall. Visst sparar det elförbrukning, men att inte veta vad man ska göra av utbrunna, trasiga glödisar kan vara förövande. Kvicksilvret i lamporna kan bidrar negativt till det vi alla här på jorden kämpa emot för.  Vårt levnadsmiljö här och nu och för framtida efterlevnad.
Sedan en tid tillbaka är användadet av kvicksilver förbjudet i Sverige. Men trots det används det giftiga ämnet fortfarande i lågenergilampor, något som upprör miljöexperten Minna Gillberg.Share  Gamla febertermometrar rensas bort och tandläkarna slutar att använda amalgam, allt för att rensa Sverige på kvicksilver. Men enligt ett EU-beslut införs samtidigt de nya lågenergilamporna som innehåller det metalliska grundämnet.
– Förbudet i sig är bra, det är jätteviktigt. Men det är grymt oansvarigt att man inte samtidigt informerar konsumenterna om hur mycket kvicksilver lågenergilamporna innehåller, att man inte har infört ett pantsystem och att man inte har väntat på lågenergilamporna som inte innehåller kvicksilver, säger miljöexperten Minna Gillberg til Nyhetskanalen.se.

Hur man tar rätt på en tänd lågenergilampa som gått sönder är det inte alla som har klart för sig. På Kemikalieinspektionens hemsida står att läsa:
”Öppna fönster, stäng dörren, lämna rummet i 20-30 minuter. Samla upp lampresterna med en bit kartong, torka av ytor i närheten med en fuktig trasa, lägg lamprester och trasa i en glasburk med lock, märk burken med varningstext och lämna in som miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, den kan finfördela kvicksilverdropparna och då ökar risken för inandning.”
– Den konsumentinformation som finns på lågenergilampor är närmast skandalös. I bästa fall finns det en överkorsad soptunna. Enligt min mening borde man ha en dödskalle på dem, för kvicksilver är så farligt, säger Minna Gillberg, Testfakta.se

Var slänger jag lamporna?
Uttjänta energisparlampor ska du lämna till återvinning – släng dem inte i dina vanliga sopor.
Var slänger jag gamla lågenergilampor och LED-lampor?
Lamporna innehåller avancerad elektronik och får inte slängas i vanliga hushållssopor. Produkterna är därför märkta med en överkryssad soptunna. Lämna i stället in dem i en affär som säljer sådana lampor eller till separat insamling av elektronikavfall. Reglerna kan se olika ut i olika länder.
Vad gör jag om min lågenergilampa går sönder?
Till skillnad från LED-lampor och de flesta andra lampor i hemmet innehåller lågenergilampan kvicksilver. Om lampan är hel kommer det inte ut något kvicksilver, men om den går sönder kan kvicksilvret läcka ut. Det rör sig dock om högst 5 mg – ungefär lika mycket som i en bläckfläck från en kulspetspenna. Gamla termometrar innehöll så mycket som 500 mg kvicksilver.
Vädra rummet och torka upp lampresterna med en fuktig trasa. Använd inte dammsugare. Se till att lampresterna inte kommer i kontakt med huden.
  • Köp gärna lampor som har ett yttre skyddshölje. Det hindrar att kvicksilvret läcker ut om lampan skulle gå sönder.
  • Du kan också välja andra typer av lampor som inte innehåller kvicksilver, t.ex. halogenglödlampor eller LED-lampor.



http://www.ekhagen.net/sa-farlig-ar-din-lagenergilampa/

Inga kommentarer: