måndag 4 februari 2013

Höga halter tungmetaller i billigt kaffe

 
 
 
 
Jag vill ta upp lite om våra kaffe sorter... Tyvär så är nästan alla kaffen förgiftade med många olika gifter.. Dem som arbetar med kaffe odlingar ect bruka få en drös med sjukdomar och även bli strerila.. Vad finns det då för alternativ? Jo detta kaffe: Arvid Nordqvist!Höga halter tungmetaller i billigt kaffeLågpriskaffe innehåller sju gånger så mycket nickel som dyrare kaffesorter. Och dessutom dubbelt så mycket koffein, rapporterar Testfakta.
SÅ MYCKET TUNGMETALL INNEHÅLLER DITT FAVORITKAFFE
Sort: Classic eco Ca-pris/500 g: 35 kr Bönor: 100 % arabica Koffein mg/g: 13 Nickel ug/kg 390 Märkning: Kravmärkt

Sort: Zoegas Mollbergs blandning Ca-pris/500 g: 31 kr Bönor: 100 % arabica Koffein mg/g: 12 Nickel ug/kg: 400 Märkning: -

Sort: Gevalia Ekologisk mellanrost Ca-pris/500 g: 31 kr Bönor: 100 % arabica Koffein mg/g: 12 Nickel ug/kg: 290 Märkning: Kravmärkt

Sort: Classic Mellan Ca-pris/500 g: 29 kr Bönor: 100 % arabica Koffein mg/g: 13 Nickel ug/kg: 270 Märkning: -

Sort: Gevalia Brygg Mellanrost Ca-pris/500 g: 27 kr Bönor: 100 % arabica Koffein mg/g: 13 Nickel ug/kg: 350 Märkning: -

Sort: Ica Eco Ca-pris/500 g: 27 kr Bönor: 100 % arabica Koffein mg/g 13 Nickel ug/kg: 240 Märkning: Kravmärkt

Sort: Löfbergs Lila Mellanmörk Ca-pris/500 g: 26 kr Bönor: 100 % arabica Koffein mg/g: 12 Nickel ug/kg: 250 Märkning: -

Sort: Eldorado Mellanrost Ca-pris/500 g: 19 kr Bönor: Arabica/robusta Koffein mg/g: 15 Nickel ug/kg: 880Märkning: -

Sort: Euroshopper Coffee Ca-pris/500 g: 18 kr Bönor: Arabica/robusta Koffein mg/g: 21 Nickel ug/kg: 920 Märkning: -

Sort: X-tra mellanrost (Coop) Ca-pris/500g: 16 kr Bönor: Arabica/robusta Koffein mg/g: 18 Nickel ug/kg: 1300 Märkning: -

Sort: Bremer Kaffee (Lidl) Ca-pris/500g: 17 Arabica/robusta Koffein mg/g: 18 Nickel ug/kg: 1700 Märkning: -
Källa: Test- fakta


Bryr du dig om vilket kaffe du dricker?Det är skillnad på kaffe och kaffe. Inte bara när det gäller hur det smakar. Utan även vad kaffet innehåller – förutom malda kaffebönor. Nu har konsumentsajten Testfakta tagit fram ett test som visar att du får mer när du handlar lågpriskaffe. Mer av tungmetaller och koffein.
Testet, som utfördes av laboratoriet Eurofin, gjordes på tolv olika fabrikat av vanligt bryggkaffe som hämtats från butikernas hyllor.

Värst på LidlAnalysen var tydlig. Ju billigare kaffet var desto mer av tungmetallen nickel fanns i kaffet. Värst var kaffemärket Bremer från Liedl, som hade sju gånger så hög nickelhalt som det genomsnittliga kaffet.
– Det kan bero på alltifrån jordmån till vilken typ av gödsling och bekämpningsmedel som använts i produktionen, säger Calle Åkerstedt på branschföreningen svensk Kaffeinformation, till Testfakta.

Hög koffeinhaltMen koffeinhalten var också påtagligt högre bland lågprismärkena. Upp till dubbelt så mycket koffein i vissa fall.
– Skillnaden i koffein beror troligtvis på att de billigare kaffesorterna innehåller en stor andel robustabönor, som har en hög koffeinhalt, säger Calle Åkerstedt.
David Haugaard, som är oberoende kaffeimportör säger till Testfakta att lågpriskaffet ofta är gjort på restprodukter.
– Jag har med egna ögon sett hur man sorterar bort de sämre bönorna som får ligga direkt på marken i värmen och halvt förmultna.
Enligt livsmedelsverket finns det inga gränsvärden för nickel i livsmedel.20 förvånande fakta om kaffe


”Ur vägen, jag måste ha kaffe”. Ni har säkert hört det, folk säger det på skoj när de är på väg att hämta en kopp kaffe. Ändå vet vi innerst inne att det är på fullt allvar, men det är på något sätt okej, för det är ju trots allt kaffe.Det florerar en hel del rykten om kaffe att det skulle vara dåligt. Det är ingen hemlighet att vanligt klassiskt kaffe odlas och besprutas enormt mycket – och att de bekämpningsmedel som används är skadliga för odlarna… Nämnde jag att vi också får i oss det där? Oroa dig inte, det är lätt att lösa, drick egologiskt kaffe.EcoSalon (ett gäng ekologiska förespråkare) har sammanfattat en lista på 20 förvånande fakta om kaffe. Nedan följer min översättning och tolkning:

 • Kaffe och alkohol går bra ihop. Alkoholkonsumenter som ofta dricker kaffe minskar risken för skrumplever.
 • Koffein minskar risken för hudcancer. Hudlotions som innehåller koffein minskar risken för uppkomst av hudcancer.
 • Kaffe inger ett välbefinnande hos kaffedrickare. Fast det gör kanske allt beroende (rökning, droger) när man väl får det (cigaretter, droger)?
 • Koffein misstänks minska risken för Parkinsons.
 • Amerikaner (de äter ju inte frukt i USA) får merparten av sitt dagliga rekommenderade intag av antioxidanter från kaffe.

 • Kaffe är det svarta guldet, efter bränsle är det den mest ekonomiskt värdefulla varan i världen. (Vad som hände med saffran vet jag inte?)
 • Kaffe minskar risken för koloncancer enligt en Japanska studie. Tre koppar eller mer halverar risken.
 • Kaffe minskar risken för att utveckla typ 2-diabetes, däremot för kaffedrickare som har diabetes blir det sårare att kontrollera blodsockernivån vid kaffedrickande.
 • Kaffe minskar träningsverken hos kvinnor, efter att de har tränat.
 • Kaffe kan användas som lavemang, för att hjälpa till att bli av med gifter i din lever…
 • Kaffe kan minska risken för hjärtsjukdomar –undersökningen säger att du skall dricka fyra till fem koppar, dagligen.
 • Kaffe var djävulens dryck. Lite historia: Kaffe härstammar från Etiopien och importerades till Europa via arabvärlden. Kristendomen i Europa betraktade drycken som djävulens dryck. Drack du kaffe, brann du i helvetet för evigt.
 • Kaffe bidrar till att öka ditt korttidsminne – och ökar reaktionsförmågan. Eller så var det att det koffeinfria hade motsatt effekt i undersökningen.
 • Kaffe, kvinnor och minne (igen). Hos äldre kvinnor som dricker tre eller fler koppar om dagen påverkar det långtidsminnet på ett positivt sätt.
 • Kaffe har en positiv inverkan på blodtrycket. Först höjer det blodtrycket (dåligt!), men kroppen bygger snabbt upp en tolerans hos regelbundna drickare, vilket har en positiv inverkan på kroppen.
 • Orättvis odling. Köp rätt kaffe – i snitt kommer bara ca fem procent av vinsten gjord på kaffet tillbaka till odlarna. Det är en ganska dålig nivå, men köper du rättvisemärkt kaffe (typ Fair Trade) – gör du det rätta.
 • Besprutningsmedel i kaffet. Som jag nämnde ovan används en hel del besprutningsmedel som är livsfarliga för främst odlarna. Ungefär som pest eller kolera. Antingen odlar bonden ekologiskt, vilket producerar mindre och ger mindre pengar, eller så besprutar bonden, får en större skörd, mer pengar och blir sjuk på kuppen. Men det slutar inte där, besprutningsmedlen når även kaffedrickaren. Därför bör du dricka ekologiskt kaffe (som är rättvisemärkt – se punkt ovan) för både odlarens och din egen skull.
 • Kaffe innehåller gift, i koffeinet finns alkaloider, som är ett basiskt kvävehaltigt ämne. Som tur var är mängden ganska liten och har en obetydlig medicinsk effekt på kroppen. Alkaloider har använts som droger, gift och läkemedel.
 • Kaffe i kombination med bebis väcker nog en varningsklocka hos de flesta. U S Food and Drug Administration har dock sagt att rimliga intag inte har någon större inverkan, på exempelvis ammande mammor.
 • Kaffe kan bekämpa karies – men då skall man undvika sockret och mjölken (Fast min tandläkare sa att jag skall ha mjölk i mitt för att inte missfärga mina tänder.)

Inga kommentarer: