måndag 4 februari 2013

Mineralolja

 
 
Mineralolja

 

Mineralolja är en av de vanligast förekommande ingredienserna i dagens alltmer massproducerade hudvårdsprodukter, trots att den rubbar hudens naturliga återfuktning. Mineraloljan täpper igen mellan 40-60 % av hudens porer.

Mineralolja lägger sig som en tunn plasthinna på huden. Huden sluter sig och stängs, därför hindras svettavsöndringen och hudens egen fettproduktion. Det lömska är att det känns bra för stunden. Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.
...

Vid en långvarig användning av produkter baserade på mineralolja blir huden torr och livlös. Mineralolja innehåller inga fettsyror, inga vitaminer och tas inte naturligt upp av huden. Mineralolja rubbar hudens naturliga förmåga att återfukta sig och skapar därigenom ett beroende. Om du slutar att använda mineralolja får du ofta en reaktion som gör att du blir väldigt torr. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.

Det finns även forskning som visar att mineralolja är direkt skadligt. Sandra Kleinau publicerade 1993 en forskningsrapport där hon funnit att paraffinolja lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. Studien utfördes genom att stryka oljan på råttors hud. Förhoppningsvis händer inte samma sak på oss människor. Klicka här för att se vilka bibliotek som har hennes rapport i hyllan, ISBN 91-554-3177-1.

En fördel med mineralolja är att den inte kan härskna. En andra fördel är priset, mineralolja är väldigt billigt.

Mineralolja har flera olika namn:
Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor bildas i den uppbyggande livsprocessen hos växter. Vegetabiliska oljor övertar inte hudens egna funktioner utan hjälper huden att själv fungera så bra som möjligt.

Med vegetabiliska oljor fortsätter huden att fungera normalt. De täpper inte till hudens porer och hindrar inte utsöndring av fett. Vegetabiliska oljor är mjukgörande, skyddande och närande för huden.

· Innehåller för kroppen livsnödvändiga fettsyror, linol och linolensyra.
· Innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E.
· Tas lätt upp av huden.
· Är hudvänlig och stimulerar hudens funktion och cirkulation.

En nackdel med vegetabiliska oljor är att de i jämförelse med mineraloljor är dyrare som råvara.



--------------------------------------------------------------------------------

Var kan man köpa produkter med naturliga råvaror?

Produkter baserade på vegetabiliska oljor finns sällan i vanliga butiker. Exklusiva butiker har ibland ett visst utbud. Bra frisörer och andra inrättningar som tar hand om hår, hud och kropp brukar ha ett bättre utbud. Det bästa utbudet brukar finnas hos olika direkthandelsföretaget, så som Herbalife.

Inga kommentarer: