fredag 5 augusti 2011

Solstorm på väg mot jordenSolstorm på väg mot jorden


Nasa har observerat kraftiga utbrott på solen. Nu varnar British Geological Survey för att en solstorm kan vara på väg mot jorden. Strålningen kan störa exempelvis kraftledningar.
De starkaste utbrott som observerats på solens yta på fyra år iakttogs nyligen från Nasas rymdsond Solar Dynamics Observatory.

– Det har varit flera mindre utbrott i samma område de senaste dagarna. Det var nog lugnet före stormen, säger Nasa i ett uttalande enligt Berlingske tidene.

The British Geological Survey, BGS, har gått ut med en varning för geomagnetiska stormar, även kallade solstormar. Moln med laddade partiklar färdas nu mot jorden med en hastighet på 900 kilometer i sekunden. De kan störa exempelvis satelliter, kommunikationsutrustning och radar.
Berlingske tidene rapporterar att man i Kina redan märkt av störningar på sin kortvågskommunikation och att störningar på satelliter förväntas de närmsta dagarna.

Solstormar kan även ge norrsken. Enligt BBC har man i Nordirland och Storbritannien redan observerat norrsken ovanligt långt söderut. Tidigare stormar har orsakat skador på flera håll, i den amerikanska delstaten Illinois slogs telefonförbindelserna ut 1972 och 1989 fick sex miljoner människor strömavbrott i Quebec, Kanada.

British Geological Survey har nyligen släppt ett arkiv med rymdväder som sträcker från 1800-talet till i dag. Enligt BBC vill de studera tidigare händelser på solen för att lära sig att förutse kommande väderförändringar i rymden och på så vis minska hoten mot infrastrukturen på jorden.


Inga kommentarer: