onsdag 24 augusti 2011

Jordskalv skakade USA:s östkust
Jordskalv skakade USA:s östkust

Washington Capitolium, Pentagon och andra offentliga byggnader evakuerades i kväll då ett skalv skakade Washington och New York.
 

Trafiken till och från storflygplatser stoppades.
Skalvets centrum var söder om huvudstaden, nära Richmond i Virginia. Det kändes även i New York och så långt norrut som i Concord, New Hampshire. Byggnader skakade längs hela nordöstkusten.
Seismologer sade skalvet hade magnituden 5,9. Skalvet är ett av de största som inträffat på östkusten på flera årtionden.
Två reaktorer vid kärnkraftverket North Anna Station, som ligger i småstaden Mineral i Virginia, stängdes automatiskt efter skalvet. Kärnsäkerhetsmyndigheten sade att det inte blev några större skador. Det framgick inte när reaktorerna skulle återstartas.
Skalvets epicentrum låg just vid Mineral.
Inga andra reaktorer längs östkusten påverkades av skalvet.
National Cathedral i Washington, som enligt Reuters är stadens högsta byggnad, fick vissa skador vid jordbävningen. Tre takspiror knäcktes och en fjärde lutar, säger en talesman för kyrkan till Reuters. Också tornet över katedralens mittskepp har skadats.
Det fanns kort efter skalvet inga ytterligare rapporter om större skador, även om många oroliga hade ringt till larmcentralerna, meddelade räddningstjänsten via Twitter.
Jordskalvet inträffade bara en kilometer under markytan. Eftersom det var så ytligt stördes även mobilnätet.
Kontrolltornen utrymdes vid storflygplatserna Newark och John F Kennedy, men kunde öppna ganska snart igen efter en översyn. Avbrottet medan torn och rullband inspekterades försenade en del flygningar.
TT-Reuters-AFP
Publicerad 2011-08-23 20:00
Ändrad 2011-08-23 23:39


http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6041369

Inga kommentarer: