tisdag 16 augusti 2011

Bevara dina grönsaker (Ekologiskt)

Ekologiskt för en friskare människa, djur och jord. 

Bevara dina grönsaker

hösten dignar trädgården av både frukter och grönsaker. Men hur gör man för att bevara skörden under den långa nordiska vintern? Moderna bostäder innehåller varken jordkällare eller skafferi. Odlaren ger tips på enkla sätt att få skörden att hålla längre.
Förr i tiden var det självklart att man byggde jordkällare och rejäla skafferier för att kunna lagra mat under vintern. Dagens moderna bostäder rymmer sällan de här möjligheterna och ofta är alla utrymmen man har tillgång till uppvärmda till 20 grader.

För den moderna (stads)människan gäller det därför att tänka i lite andra banor när man planerar sin odling. Många väljer att odla det som går åt under säsongen och på så sätt slipper man lagringsproblem. Vill man att skörden ska räcka lite längre får man tänka igenom vilka möjligheter man har att frysa in, torka, syra in eller konservera skörden och vad som klarar av att ligga i rumstemperatur. Potatis och rotfrukter kan även lagras i eget tillverkade förvaringsutrymmen som stuka eller i tunnor.

Lök, schalottenlök, vitlök: Lök och vitlök tillhör det man kan odla mycket av även om man inte har så stora lagringsmöjligheter. Man brukar skörda när hälften av lökblasten lagt sig, vitlök kan skördas tidigare. Den bör sedan få ligga luftigt och varmt tills den är torr som papper i ytterskalet. Löken kan stå sig fram till våren om den förvaras luftigt, i papperspåsar eller upphängd i flätor. Hållbarheten ökar om den får torka varmt i början och om den sedan kan förvaras svalt, men vanlig inomhustemperatur fungerar i många månader.
Pumpa och vintersquash: Även denna kan lagras i vanlig inomhustemperatur, i många fall klarar sig vintersquashen fram till nästa säsong. Frukterna skördas innan frost och det är viktigt att man tar med en bit av skaftet så att inte rötan kommer in den vägen. Precis som med lök mår de bra om de får torka riktigt varmt (+ 25 grader) den första tiden för att utveckla ett hårt skal. Därefter kan man ha dem framme som prydnader och använda dem efterhand
Bönor: Skördarna av vax- och brytbönor blir gärna större än vad man kan äta på en gång. Bönor går lätt att bevara genom att förvälla och frysa in dem, de kan också syras men man måste även då förvälla dem lätt först. Kok- och bondbönor kan torkas och förvaras inomhus flera år.
Tomater: Röda tomater kan frysas in direkt eller, om man vill spara plats, kan man mixa dem eller göra någon typ av salsa. Gröna tomater kan lagras ett tag och mognar efterhand under hösten i rumstemperatur. Vill man skydda dem extra kan man slå in varje frukt i papper. Gröna tomater kan också paneras och stekas eller syltas in.
Gurka: Gurka håller sig några veckor i kylskåpet. Har man större mängder lämpar de sig väl för inläggning och syrning.
Chili: Chilifrukterna är lätta att torka. Antingen hänger man upp hela plantan eller plockar frukterna och breder ut dem på en torkställning eller hushållspapper. De torkade frukterna kan köras i mixern till ett pulver eller användas hela. Tänk på att de vita hinnorna och fröna är det som är starkast på chilin, se upp vid hanteringen så att du inte råkar klia dig i ögonen.
Purjolök, grönkål: De här grönsakerna kan stå kvar på landet och skördas under vintern. Vill man ta upp purjo på vintern bör den vara täckt, till exempel med halm, så att den inte har frusit fast i jorden. Man kan också rotslå den i växthus eller jordkällare. Både purjo och grönkål kan frysas in, grönkålen bör förvällas innan medan purjon kan hackas och frysas in direkt.
Morötter, palsternacka, rotpersilja, jordärtskocka, rotselleri: Förvaras bäst i jordkällare, stuka eller tunna. I södra Sverige kan man låta dem stå kvar, täcka med halm eller löv och skörda efterhand under vintern. Speciellt palsternacka, rotpesilja och jordärtskocka klarar vintern väl i jorden. Skörda dem på våren innan de har börjat växa igen.
Rödbetor: Bästa förvaring i jordkällare, stuka eller tunna. De kan också syras eller läggas in.
Bladväxter: Mangold, spenat, asiatiska bladväxter, målla med flera bladväxter går bra att förvälla och frysa in. Genom att planera sin odling väl och använda sorter som tål vårt kyliga klimat kan många av dem skördas nästan hela året, speciellt i bänk eller växthus.
Broccoli: Broccoli lämpar sig väl för infrysning. Man kan även låta den stå kvar i landet och vid milt väder skörda nya skott ända fram till jul.
Blomkål, brysselkål: Båda är goda att förvälla och frysa in. De tål också lite frost och en del menar att brysselkålen blir godast efter en frostknäpp.
Huvudkål: Vitkål lagras bäst i jordkällare, man hänger dem med huvudet nedåt eller lägger dem på hyllor.
Ärter: Märg, bryt- och sockerärter kan förvällas och frysas in. Kokärter torkas och håller sig länge.
Sallat: Sallaten håller sig ett tag i en plastpåse i kylen. Eftersom den inte kan lagras länge kan man försöka få en lång säsong genom att odla olika sorter. Vintersallat kan skördas även under den kalla årstiden.
Majs: Kolvarna kan förvällas och frysas in. Majsen tar mindre plats om man skrapar av kornen med en kniv.
Kryddor: Många kryddor kan torkas på en enkel torkställning som går lätt att bygga själv. Plocka dem på förmiddagen en solig dag och undvik att skölja dem. Basilika, persilja, dill och oregano bevarar smaken bättre om man fryser in dem i lufttäta förpackningar.
Äpplen: Kan förvaras i stuka, jordkällare eller tunna men blanda inte med rotfrukter eftersom äpplen påskyndar mognadsprocessen hos frukt och grönt. Det är lätt att torka äppleringar på en torkställning eller upphängda på snören. Äppelmos kan konserveras eller frysas in.
Frukt och bär: Om man har en torkapparat kan frukter torkas, de blir som godis. Annars är det enklast att göra sylt, saft, marmelad mm och konservera eller frysa in.

Inga kommentarer: