tisdag 30 oktober 2012

Sveriges Radio.se: Bisfenol A används för att behandla barns tänder.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.Sveriges Radio.se: Bisfenol A används för att behandla barns tänder.
I Jönköpings län används det rutinmässigt på alla barn.
Om Bisfenol A. Ämnet har en ”hormonstörande” effekt. Den har östrogen-effekt och kan störa fortplantningen, samt anses öka risken för olika kroniska sjukdomar.


Bisfenol A liknar kroppens egna hormon och kan därför påverka det endokrina systemet. Man har tidigare konstaterat att Bisfenol A i höga doser stör människors fortplantningsförmåga.[3)

Icke önskvärda östrogeneffekter visades i en studie på råtta redan
1938 och många fler liknande studier har sedan dess utförts.

Det hormonstörande ämnet kan läcka ut ur plasten och tas upp av kroppen. Flera studier har antytt att ämnet är skadligt även i låga doser och att det kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.[2]

Nu är Bisfenol A på tapeten igen. Regeringen ska besluta om Bisfenol A ska förbjudas i lock till barnmatsburkar för barn under tre år. Visst är det bra tycker vi men klart bättre vore att helt förbjuda Bisfenol A. 
-Bisfenol A är farligt, giftigt, canc
erframkallande och hormonstörande, säger miljöminister Lena Ek (C) till Ekot.
Hon har helt rätt. Bisfenol A är också en anledning till den allt mer ökade ofrivilliga barnlösheten. Bara det borde vara en anledning till att regeringen agerar mer kraftfullt.
Men var med och påverka, maila gärna miljöminister Lena Ek och kräv att Bisfenol A ska bort från alla produkter i samhället. Gå in påhttps://www.regeringen.se och klicka dig fram till miljöministern. Där kan du skriva i dina synpunkter. Tyvärr finns det ingen mailadress att lämna ut.


Inga kommentarer: