lördag 8 september 2012

Skräpmat ger depression




Skräpmat ger depression

Den nya engelska studie som rapporterades i medierna idag är intressant – inte bara för att den fick så stort medialt genomslag. Utan även för att den visade på stora skillnader i i hälsotillstånd på relativt kort tid – beroende på vad man äter.

Studien publicerad i British journal of psychiatry visade att de som åt skräpmat på bara fem år löpte 58 % större risk att bli deprimerade än de som åt en nyttigare diet (med mycket frukt, grönsaker och fisk). De som åt den nyttiga kosten hade 26 procent lägre risk att drabbas av depression än de med den onyttiga (processade livsmedel med mycket socker och friterat).


Det är remarkabelt med så stort utslag efter bara fem år, tänk vad det inte blir på 10 eller 20 år? I studien ingick nästan 3 500 medelålders personer och det inte fanns något samband mellan matvanor och tidigare diagnoser. Man tog även hänsyn till faktorer som kön, ålder, utbildning, rökvanor och kroniska sjukdomar.




Gräddbakelser, godis, pommes frites och feta såser främjar alltså inflammation, vilket är en stark faktor för bl a depression och hjärtkärlsjukdomar. Socker och fett minskar även blodkärlens förmåga att expandera och dras samman allt eftersom blodflödet ökar eller minskar. 


Forskning det senaste decenniet har visat att välfärdssjukdomarna har kronisk inflammation som gemensam nämnare i grunden. Dagens stora hälsohot är den låggradiga, kroniska inflammation som får pågå länge i det tysta. Den angriper celler, blodådror och organ i åratal utan att man märker något, och först så småningom uppenbarar sig en hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom eller cancer. Jag kallar det för ”ohälsobomben” eftersom det drabbar allt fler, och problemen kan visa sig plötsligt när tecknen på inflammation har ignorerats för länge.


Men genom att undvika den processade industrimaten och välja att äta inflammationsdämpande maten (IFD-maten) styr vi kroppen i en hälsosam riktning. Det är positivt och hoppfullt. Alltså kan du via maten påverka vilka gener som slås av och på. Vi är inte offer för våra gener, och det öppnar för spännande, nya perspektiv!


Inga kommentarer: