tisdag 11 september 2012

Kokosfett – det nya undret


NATURLIGT FETT ÄR BRA FÖR HELA KROPPEN

● Kokosfettet kan förvaras i rumstemperatur. Det smälter vid 24 grader och då kan man använda det att smörja in hud och hår.
● Ta 2 matskedar kokosfett per dag som kosttillskott. Det balanserar insulinutsöndringen och sägs skydda levern mot alkoholskador.
● Att mättade fetter är farliga är numera kunskaper som man börjat omvärdera. Animaliska och andra mättade fetter är inte farliga för kroppen så länge de inte utsatts för kemiska processer – det är då de blir skadliga för kroppen och kolesterolhalten höjs i blodet.
● Kokosfett innehållernaturliga omega 6- och 9-fettsyror, laurinsyra, växtsteroler, Q-10, lecitin och E-vitaminer.
● Vill man att kokosfettet inte ska smaka kokos, ska man leta efter deodoriserat kokosfett, då är fettet aningen upphettat för att få bort kokossmaken.
● Laurinsyra är ett essentiellt näringsämne som visat sig vara effektivt mot virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit.
● Läsa mer? Bra information om kokos finns på coconutoil.com,lauric.org ochcoconutketones.com
Det är inte så farligt som man tidigare trott. Kallpressat kokosfett är fullpackat med nyttigheter och passar utmärkt i matlagningen.
Kallpressad kokosolja har fått en renässans. På senare tid har forskarna fått upp ögonen för denna sedan urminnes tider använda nöten. Oljans egenskaper kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt, har högt blodtryck eller problem med magen. Dessutom är den utmärkt i sin sammansättning för matlagning av GI-rätter.

Oförtjänt dåligt rykte

Kokosoljan har i flera decennier haft oförtjänt dåligt rykte. Mycket tack vare att det kopplats samman med transfetter och det överprocessade kokosfettet som funnits i kyldiskarna sedan 1970-talet. Tidigare ansåg man att allt fast fett som var mättat skapade grogrund för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man bättre. Forskare har funnit flera egenskaper i kokosnöten som snarare hjälper organismen. Exempelvis är fördelningen av de olika fettsyrorna unik för kokos och lagras inte i kroppen som fett utan omvandlas i stället till energi i cellerna.

Virus- och bakteriehämmande

Flera studier på naturfolk som dagligen använder kokosnöten i sin matlagning visar att en kokosfettbaserad diet inte på något sätt bidrar till att skapa de välfärdssjukdomar som vi i västvärlden dras med. Högt blodtryck, hjärtbesvär och för höga blodfetter är inte ett problem för folk där kokos skördas i var mans trädgård. Dessutom innehåller naturligt kokosfett kaprinsyra och laurinsyra, som visat sig vara virus- och bakteriehämmande. Och kokosoljan oxiderar inte förrän vid 180 grader vilket gör den överlägsen i matlagning.
Pernilla Lunderot.   Pernilla Lunderot. Varför är då kokosfettet så bra för oss? Vi frågade närings- och beroendepedagogen Pernilla Lunderot, vid Sober konsult i Höör.
– Det har visat sig att kokosfettet innehåller fettsyror som stämmer väl överrens med vad vi behöver i kroppen. Det har också visat sig vara bra för människor med låg ämnesomsättning i sköldkörteln. Eftersom energin från kokosolja omsätts snabbt och kroppen hellre förbränner än lagrar den så är det också ett bra fett att använda om man vill minska i vikt, förklarar hon.
Varför är det skillnad på kallpressat kokosfett och kokosfett man köper i kyldisken i snabbköpet?
– Processar man oljor med värme och tryck förändras fettsyrorna och då passar de inte in i kroppens kemi.
Kokosfett innehåller mycket mättade fettsyror och därför håller oljan bra även i varmare länder. Man kan ha den i rumstemperatur eftersom fettsyrorna inte reagerar med luftens syre. Kokosfett går bra att steka i eftersom det tål hög värme.
– Kokosfett och gee (ren smörolja) tar minst stryk när man hettar upp det, förklarar Pernilla Lunderot.

Ph-reglerande effekt

En annan viktig komponent i kokosfett är kaprylsyran som har visat sig ha en ph-reglerande effekt i tarmen. Detta skapar en gynnsam miljö för de nyttiga tarmbakterierna, speciellt mjölsyrabakterierna som hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora.
– Många som har tarmbesvär och candida (svamp) i kroppen blir hjälpta av kokosfettet och det innehåller även bakteriedödande ämnen som kan motverka parasiter i kroppen, berättar Pernilla Lunderot.
Man har också funnit att en diet som innehåller kokosolja stödjer omvandlingen av fettsyror till ett optimalt förhållande mellan omega 3 och omega 6 vilket också är eftersträvandsvärt för livslång hälsa.

Kallpressade kokosfetter:

 Ekologisk kokosolja från Garden of life, 159 kr, clearlife.se

 Cocosas kravmärkta kokosolja från Soma Nordic kostar 220 kr i hälsokostaffären.

 Ekologiskt kallpressat kokosfett, Crearoma, 113 kr.

 Biofoods ekologiska kokosfett kostar 70 kr i hälsokostaffärer och vissa livsmedelsbutiker.

 Renée Voltaires kallpressade kokosolja finns i välsorterade dagligvarubutiker. Kostar 149 kr.

 Holistics kallpressad kokosolja kommer från fairtrade-odlingar i Filippinerna. Kostar 183 kr i hälsokostaffären.
Klicka på bilden så blir texten större.  Klicka på bilden så blir texten större.Källa:http://www.aftonbladet.se/wellness/article13592985.ab

Inga kommentarer: