onsdag 21 december 2011

Fler biverkningar av PandemrixFler biverkningar av Pandemrix

Vaccinet mot svininfluensa, Pandemrix, kan ha orsakat fler biverkningar än den redan kända narkolepsi misstänker Läkemedelsverket. Nu ska halva befolkningen kontrolleras.
De som vaccinerades mot svininfluensan löper inte bara en ökad risk att drabbas av narkolepsi, utan också ansiktsförlamning och rubbad känsel.

Det tyder den så kallade Stockholmsstudien på, som publicerades British Medical Journal i oktober i år. Hur det ser ut för befolkningen i övrigt är det ingen som vet.

Därför tar Läkemedelsverket nu till storsläggan. I en stor registerstudie ska mer än halva befolkningen kontrolleras för vad massvaccineringen kan ha ställt till med.

– I den så kallade Stockholmsstudien såg vi ingen riskökning av mer allvarliga neurologiska eller autoimmuna tillstånd, som ms eller ledgångsreumatism.

För att bekräfta detta lugnande resultat gör vi nu en utvidgad studie. Vi ska undersöka eventuell förekomst av flera olika neurologiska tillstånd och autoimmuna sjukdomar, säger Ingemar Persson, senior expert vid Läkemedelsverket, till TT.

Utgångspunkten är de vaccinationsregister som finns upprättade i sju regioner och landsting. Genom att använda befolkningsregistret för de ovaccinerade och sedan jämföra dessa båda register med patientregistret, där medicinska händelser registreras, hoppas myndigheten att bilden ska klarna ytterligare.

– Sammanlagt kommer vi att jämföra 3—4 miljoner vaccinerade individer med 2—3 miljoner ovaccinerade.

Uppföljningar ska göras efter sju olika neurologiska tillstånd, som ansiktsförlamning och ms, och tre olika autoimmuna sjukdomar, som ledgångsreumatism, inflammatorisk tarmsjukdom och typ 1-diabetes.

I Stockholmsstudien syntes en ökning av övergående ansiktsförlamning med sex nya fall per 100.000 vaccinerade, framför allt bland riskgrupperna.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-biverkningar-av-pandemrix

1 kommentar:

Jerry sa...

Du är säkert drabbad av biverkningar av Pandemrix.