onsdag 30 januari 2013

Myndigheterna kan inte förneka riskerna med mikrovågsstrålning

teknik 

Publicerad 29 januari, 2013 - 10:43

STRÅLNING I en nyligen publicerad rapport baserad på 1800 studier beläggs riskerna med mikrovågsstrålning. Strålsäkerhetsmyndigheten låter som en stenplatta som hakat upp sig när de förnekar farorna med trådlös teknik, skriver Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen, i en replik till Strålsäkerhetsmyndigheten. 
I en tidigare artikel på SVT Debatt beskrev jag de upprepade studier som visar att mikrovågsstrålning från trådlös teknik kan orsaka psykisk ohälsa, sömnproblem och ADHD-symtom. Symtomen ökar med epidemiska proportioner i samhället i takt med vår ökade exponering. Den unga generationen ges sömnmedel, antidepressiva medel och ADHD-mediciner som aldrig förr.
I en ny rapport, Bioinitiativrapporten, baserad på 1800 studier och sammanställd av 29 världsledande experter, konstateras att beläggen för hälsorisker är omfattande. Barn, ungdomar och foster är särskilt i riskzonen.
Inför dessa alarmerande fakta låter Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som en gammal stenplatta som hakat upp sig: ”Inget tyder på att trådlös teknik är farlig för barn”, meddelar de på SVT Debatt.


Forskningen har de senaste decennierna visat att mikrovågsstrålning har en stressande effekt på hjärnan. Centrala nervsystemet och halterna av de substanser, sömnhormoner och stresshormoner som är viktiga för sömn och god psykisk hälsa påverkas. SSM:s bortförklaring att ohälsosymtomen inte beror på strålningen utan ”kan bero på ökad stress hos den som intensivt använder dator och mobiltelefon” är av karaktären god dag yxskaft.


Vi har hört det bakvända språket förut. Det spelar ingen roll om hundratals eller tusentals studier visat skadliga effekter och att mängder av människor vittnar om samma sjukdomssymtom efter exponering för strålningen. Myndigheten påstår ändå att ”Inga hälsorisker har kunnat påvisas”. Forskningen har visat att barns huvuden absorberar dubbelt så mycket strålning och att de löper högre risk för hjärntumörer jämfört med vuxna, samt att fosterutvecklingen kan skadas. SSM hävdar ändå att ”barn inte är känsligare på något sätt”.


Det här är orsaken till att vi startade Strålskyddsstiftelsen. Människor måste få korrekt information om de många allvarliga hälsoriskerna. Det gäller inte bara psykisk ohälsa utan även hjärntumörer, cancer och neurologiska sjukdomar. Människor som får symtom relaterade till strålningen måste få råd och hjälp att skydda sig.

Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen
 http://debatt.svt.se/2013/01/29/myndigheterna-kan-inte-forneka-riskerna-med-mikrovagsstralning/

Inga kommentarer: