torsdag 31 januari 2013

Hälsoprofilen om D-vitamin-debatten: ”Det är felaktigt”

Tyvärr är DN:s skribenter (m.fl) skrämmande okunniga och dåligt pålästa när de varnar för normaldoser D-vitamin som ALLA behöver under vinterhalvåret! 

Bertil Wosk utomhusbild

Hälsoprofilen om D-vitamin-debatten: ”Det är felaktigt”

Hälsa21 januari, 2013
I flera tidningar kan man idag läsa artiklar om att vissa D-vitamintillskott innehåller mer D-vitamin än vad som anges på förpackningen. 

Nu bemöter hälsoprofilen Bertil Wosk informationen, som han menar innehåller oklarheter och felaktigheter som måste kommenteras.

– De positiva effekterna av D-vitamin är många och väl dokumenterade. Vi hoppas att vinklade artiklar av den här typen inte skrämmer folk från att ta ett kosttillskott som är ofarligt vid normal dosering och som vi alla behöver under dessa mörka vintermånader, säger han.
I såväl DNSvD som tidningen Testfakta skriver man idag om att vissa D-vitamintillskott innehåller mer D-vitamin än vad som står angett på pillerburken.

Men artiklarna innehåller information som den oupplyste läsaren kan tolka som att tillskott med D-vitamin är hälsofarligt, när det i själva verket är precis tvärtom, menar Bertil Wosk, vd och grundare av hälsoföretaget Holistic samt uppskattad föreläsare inom områdena kost och hälsa.

– Man kan till exempel läsa att det är förbjudet att sälja D-vitamin med doser över 100 mikrogram. Det är fel. Något sådant förbud finns inte varken i EU eller i Sverige, säger han.
Farliga doser D-vitamin?

I det test, utfört av tidningen Testfakta, som artiklarna hänvisar till står det bland annat att läsa att Holistics D-vitamin innehåller 52 procent mer D-vitamin än vad som anges på förpackningen, berättar Bertil Wosk.
Tidningen uppger däremot också att de har en mätosäkerhet på cirka 30 procent.
– Analysföretaget Eurofins som gör mer korrekta tester med lägre felmarginal uppger vid analys av den aktuella batchen att vårt D-vitamin har 23 procent mer D-vitamin än det som anges på etiketten, vilket är en godkänd avvikelse med hänsyn till att de har en mätosäkerhet på plus, minus 20 procent.
Ökade andelen D-vitamin

Det är inte alltid lätt att göra människor nöjda, menar Bertil Wosk. Under hösten gjorde hälsobloggen Kostdoktorn, som skrivs av läkaren och allmänspecialisten Andreas Eenfeldt, ett eget test och där man konstaterade att Holistics D-vitamin hade två procent mindre D-vitamin än angivet.
–  Då fick vi kritik för det, trots att det en godkänd avvikelse, säger Bertil Wosk och fortsätter:
– Människor tyckte att de då inte fick valuta för pengarna. Av den anledningen beslutade, och genomförde, vi en ökning av andelen D-vitamin i kapslarna något, men givetvis fortfarande inom godkänd avvikelse.
”Felaktig information”

I ovan nämnda artiklar kan man även läsa att det enligt EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, ”kan vara hälsofarligt att äta D-vitaminnivåer på över över 100 mikrogram per dag, och därför får inte preparat med så höga doser säljas i Sverige”. Det är Lotta Hedin, ansvarig för testet, som uttalat sig så i den skriftliga rapporten.
– Det stämmer inte. Informationen är felaktig, säger Bertil Wosk.
Holistic blev så indignerade över påståendet att de själva ställde frågan till Lotta Hedin om varifrån hon fått den informationen.
– Hon uppgav att hon fått informationen från Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket, berättar Bertil Wosk.
I EFSAs rapport, det vill säga den rapport Lotta Hedin och Livsmedelsverket hänvisar till, står följande att läsa:
“For adults, hypercalcaemia was selected as the indicator of toxicity. In two studies in men, intakes between 234 and 275 µg/day were not associated with hypercalcaemia, and a no observed adverse effect level (NOAEL) of 250 µg/day was established. Taking into account uncertainties associated with these studies, the UL for adults including pregnant and lactating women was set at 100 µg/day.”
Samma dos vid 20-30 minuters vistelse i solen

I rapporten framgår alltså att man inte har hittat några negativa effekter vid lång tids intag av 250 mikrogram per dag.
– För säkerhets skull justerar EFSA den övre gränsen UL, det vill säga ”Upper Limit”, till 100 mikrogram per dag. Det finns alltså inget som talar för att doser under 250 mikrogram per dag skulle vara farligt. Inga kända fall med negativa effekter finns. Negativa effekter har man endast noterat vid intag av 1000 mikrogram per dag, eller mer, under flera månader.
Som jämförelse kan nämnas att 20-30 minuters exponering i solen en solig dag ger 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
– Och det gäller varje dag man solar, berättar Bertil Wosk.
Blivit fel förr

Att D-vitamin uppmärksammas i olika sammanhang har hänt förr. I höstas kom flera larmrapporter från Finland som hävdade att D-vitamin såldes med för låga doser eller inga doser alls. Det visade sig att universitetet som mätte hade gjort fel.
Nya analyser visade att nivåerna trots allt var korrekta, och nu kan flera företag komma att vidta rättsliga åtgärder mot universitet.
Av Isabelle Hedander

 http://kurera.se/halsoprofilen-om-d-vitamindebatten-informationen-ar-felaktig/

Inga kommentarer: