tisdag 27 mars 2012

Coca-Cola och Pepsi cancerframkallande!

 
 
Coca-Cola och Pepsi cancerframkallande!

E24; 2012-03-09
Coca-Cola och Pepsi som säljs i butiker i Kalifornien har fått nya recept. Detta för att undvika att flaskor och burkar får etiketter som talar om att dryckerna är cancerframkallande.

...
De nya blandningarna innehåller mindre andel färgämne, än de ordinarie recepten. Det är själva färgämnet i den bruna läsken som innehåller substansen 4-metylimidazol som enligt ny kalifornisk lag listas som cancerframkallande, vid ett visst gränsvärde.

Livsmedel som har mer än gränsvärdet tillåter måste märkas med etiketter som varnar för cancer.

Coca-Cola Company säger till Associated Press att det nya receptet kommer att gälla all Coca-Cola som säljs i USA inom kort.

Bolaget försäkrar dock att det inte är några cancerlarm som ligger bakom beslutet att ändra receptet för all läsk, utan att det helt enkelt underlättar tillverkningen i fabrikerna att receptet är detsamma för hela den amerikanska marknaden.

– Det finns inga vetenskapligt belagda risker för folkhälsan med vår läsk som kräver att man har en cancervarning på produkterna, men vi tar det här steget för att slippa få de här etiketterna, säger talespersonen Diana Garza-Clarante till AP.

Branschorganet American Beverage Association medger att substansen i en vetenskaplig studie har visat en högre cancerrisk för möss och råttor, men att det inte finns bevis för att kemikalien påverkar människor.

Den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket uppger att en människa måste dricka tusen burkar Coca-Cola eller Pepsi för att få i sig samma mängder 4-metylimidazol, som försöksdjuren i den vetenskapliga studie som ligger till grund för den kaliforniska listningen.

Bolagen Coca-Cola och Pepsi står för 90 procent av försäljningen inom den amerikanska läskmarknaden, enligt American Beverage Association.

Inga kommentarer: