torsdag 13 september 2012

LCHF för nybörjare


Börja med att :
  • Byt ut allt margarin till riktigt smör.
  • Ät mindre kolhydrater och mer fett. Köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås.
  • Våga ha i rikligt med smör och grädde i maten som om det vore fest varje dag.
  • Ät lagom mycket, ät när du är hungrig, ät tills du är mätt, ät när du är hungrig igen nästa gång.
  • Uteslut tillsatser, glutamater, smakförstärkare, sötningsmedel.
  • Om du äter bröd välj ett surdegsbröd, ha på rikligt med smör, ost, skinka. Pålägget ger dig näringen, inte brödet.
Detta leder i allmänhet inte till viktnedgång men däremot till god hälsa.
Vill du gå vidare mot viktnedgång? Gör då så här:

  • Uteslut allt rent socker helt.
  • Minska ytterligare på stärkelsen dvs  ät inte alls pasta, ris, potatis eller bröd
  • Max 5E% från kolhydrater varje dag. (ca 20g kolhydrater eller i vissa fall ändå färre)
  • Ät när du är hungrig, inte på fasta tider. Ät bara rena produkter, kött, fisk, fågel och ägg.
När man nått önskad vikt så kan man mycket väl öka kolhydraterna något, tills man hittar en nivå man mår bra av och vikten är stabil.

Vad innebär det att man kan äta:
  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: i måttliga mängder).
  • Bär: i måttliga mängder. Gott med vispad grädde till.
Om man upplever att viktnedgången stannar av kan man prova att utesluta mejerierna, bären och nötterna ofta kommer viktnedgången igång igen. Upplever man att sötsuget triggas med bär och nötter kan det också vara en varningsklocka man behöver titta på. Det faller lätt ner mer och mer kolhydrater. Man måste lära känna sin egen kropp och sina egna behov/-begär/-beroenden.

Inga kommentarer: