Vanesa föddes på Montesasjukhuset i centrala Madrid med kejsarsnitt den 26 april 1982. Men när mamma Flora Asenjo Gómez, i dag 52 år, vaknade upp ur narkosen, så fick hon veta att hon inte kunde se sin dotter.

Däremot hade Flora Asenjo Goméz make och föräldrar kallats till sjukhuset där de kramat om den lilla, innan en nunna bryskt fört iväg henne.

Enligt nunnan led flickan av njurproblem och behövde vårdas i kuvös. När familjen därefter försökte se den nyfödda misslyckades det. I stället visades familjen ett dött fryst spädbarn, som de inte kände igen. Enligt sjukhuset rörde det sig om Vanesa, som hastigt avlidit. Samtidigt fick familjen veta att flickan skulle begravas dagen därpå på Almudena-kyrkogården.
 
Artikeln fortsätter...
 
–När vi kom dit sade de att begravningen redan hade ägt rum. Men på platsen där graven skulle ha legat var det uppenbart att ingen hade grävt i jorden. Jag tänker på det hela tiden, säger Flora Asenjo Gómez och faller i gråt.


Hon är en av hundratals mammor som tillbringat decennier övertygade om att deras barn är i livet och att de fördes bakom ljuset när de fick veta att de nyfödda i stället hastigt dött och begravts. Det var först när hennes make gick bort som hon började tala om sin saknad.
–Mamma har alltid gråtit. Det har varit outhärdligt att se henne lida.
 Nu har det blivit dags att spåra upp min syster, säger Flora Asenjo Goméz andra dotter, Pilar Moreno.
Ämnet har länge varit tabu, de mödrar som stått på sig har betraktats som galna.
I många av fallen uppger de drabbade föräldrarna att nunnorna och läkarna på sjukhuset visat upp ett fruset spädbarn, som bevis för dödsfallet. I många andra fall har familjerna helt sonika nekats att se sina avlidna barn efter att de tagits om hand i samband med förlossningen. Sjukhusen har hänvisat till allmänna gravar på kyrkogårdar, som Nuestra Señora de la Almudena, i utkanten av Madrid.


Maria Teresa Melgar är en annan kvinna som tror att bevisen för stölderna av nyfödda finns på kyrkogården:


–Först kom chocken. Ingen tror att det är sant att de skulle kunna förekomma organiserade stölder på sjukhusen. Sedan kom det dåliga samvetet. Ingen i min familj trodde på vår mamma när hon fortsatte att hävda att de stulit min tvillingbror. Jag önskar att jag hade litat på henne, säger hon.
Ligger inte barnens kroppar där de ska så kanske de aldrig har begravts. Problemet är att många dokument från födelseperioden är förfalskade.


 Och av de drygt tusen fall som anhöriga tagit till domstol i Spanien har en fjärdedel arkiverats utan ordentlig undersökning, enligt Soledad Luque Delgado, medlem i Anadir, en av organisationerna som söker efter svar och anhöriga.


Även Soledad Luque letar efter sin tvilling, Fransicso. Han låg i kuvös i 25 dagar innan familjen meddelades att han hastigt avlidit, kremerats och att askan var borta. Det här var i februari 1965.
Stölderna av spädbarn inleddes enligt anklagelserna när Franco vann inbördeskriget. Då handlade det för staten om att ta barn från republikanska mödrar och placera dem hos regimvänliga familjer. Det skedde med hjälp av kyrkan, som hade nära band till regeringen. Stölderna och adoptionerna utfördes i allmänhet på kliniker med rätt värderingar.


Med tiden kom adoptionerna oftare att handla om moral. Offren var unga och ensamstående kvinnor, utan kraft att föra sin egen talan. Samtidigt utvecklades en omfattande affärsverksamhet, när adoptivföräldrarna betalade stora summor kontant för barnen.

Enligt vissa uppskattningar kan det röra sig om så många som 300000 illegala adoptioner. Men regeringen har hittills vägrat att utreda brottsmisstankarna.
Under året som gått har temat fått stor plats i spanska medier när ett oroande stort antal fall av misstänkt barnstöld kommit fram.

I tv-shower utmanar barn som adopterats bort sina fosterföräldrar. Flera organisationer driver rättsliga processer för att få reda på sanningen. Samtidigt pågår försök att para samman familjemedlemmar med hjälp av DNA-tester.


Medlemmarna i Anadir, som möter SvD på Almudena-kyrkogården, menar att amnestin för brott begångna under diktaturen, som var ett viktigt inslag i den spanska övergången till demokrati, gör det svårare att utreda brotten.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/jakt-pa-stulna-barn_6654834.svd